nie resipi tuk raya haji nie
yang aku yang mitak... syaera nati raya wat eh heeee
aku confirm g makan.. xkan miss heheeee
LONTONG atau KUAH LODEH
Bahan sayuran
1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
2 biji terung bulat/panjang [potong kecil]
3 biji kentang [potong kecil] 1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tauhu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
sengkuang [potong pendek dan kecil]
cili merah [hiriskan]
bawang besar [mayangkan]
suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]
bahan dimesinkan
5 biji cili merah + ciliapi sikit 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 3 tangkai serai 1 inci lengkuas 1 inci kunyit hidup
bahan lain
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah minyak [tumis]
garam
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan gram.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau rendang ayam dan juga sambal kuah kacang.
tapi aku makan lontong nie ngan sambil bilis yg pedas.. sedap ngat... yumyum...
:k:
ReplyDelete