xtau kenapa sejak 2 menjak nie suke makan ikan patin. minggu lepas da beli ikan patin. minggu nie beli lagi ikan patin bukan sekor tau tp 2 ekor terus.. ishh ishhh tamak2 hehehee
time kecik2 dulu xsuke ikan patin bukan ikan patin jew tp semua ikan darat/sungai memang xleh makan sbb ikan2 jenis nie berbau hanyir yg kuat. tp da besar2 nie pandai plak beli n makan ikan patin ^_* heheeehee
jum share resepi asam pedas ikan patin. oleh kerana dah 2 kali beli ikan patin skali masak asam pedas style tumis n lgi 1 masak asam pedas style rebus jew... 2, 2 sedap yumyumm...
Asam pedas rebus style..
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 5biji cili padi(sape yg suke pedas)-dikisar
- 4 ulas bawang merah-dkisar
- 3 ulas bawang putih-dikisar
- 2cm kunyit hidup-dikisar
- 2cm lengkuas-dkisar
- 1ikat daun kesum
- 1 bunga kantan-dibelah 4
- 2 keping asam keping
- 3 sudu besar cili kering yg dimesin
- 1/2 mangkuk kecil air biasa
- seikat bendi
- garam dan gula (ikut rasa)
- sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara
- Masukkan bahan yg dikisar ke dlm periuk, asam keping serta air dan didihkan
- Bila dah mendidih masukkan bunga kantan, daun kesum n ikan. biar mendidih
- Kemudian masukkan bendi, garam, gula dan biarkan masak. siap!!!
Asam pedas tumis style...
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 4 ulas bawang merah-dkisar
- 3 ulas bawang putih-dikisar
- 2cm halia -dikisar
- 2 btg serai -dkisar
- 1ikat daun kesum
- 1 bunga kantan-dibelah dua
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
- 1/2 mangkuk kecil air biasa
- garam dan gula (ikut rasa)
- minyak masak
- seikat bendi
- sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)-dikisar bersama
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar. Tumis hingga naik bau.
- Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
- Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
- Masukkan ikan, bendi, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.
bagi una 2,2 sedap... nnti pakat2 try eh...
No comments:
Post a Comment